option2-1-e1423124848598

Olen joskus kateellisena kuunnellut kavereiden kertomuksia siitä, mitä kaikkia etuja heidän työnantajat tarjoavatkaan; pesulapalveluita, työsuhdeautoja ja jättimäisiä bonuksia. Silti joskus on jäänyt fiilis, että he eivät kaikesta huolimatta olekaan tyytyväisiä työpaikkaansa. Se vaan on niin, että rahalla ei voi ostaa fiilistä ja yhteishenkeä.

Yksi vuoden parhaimmista hetkistä työelämässä on lukea Great Place to Work -tutkimuksen avoimia kommentteja. Osa kommenteista naurattaa, osa saa melkein herkistymään. Erityisen hyvältä tuntuu se, että ne asiat, joita työntekijät arvostavat eivät maksa mitään.

Ykkösenä joustavuus. ”Tämä työpaikka elää muun elämän rinnalla joustaen, taipuen ja tukien”(avoin kommentti GPTW2015). Joku saattaa kummastella työntekijöidemme tapaa ”tulla ja mennä”.  Myynti on kuitenkin taidelaji, eikä sitä voi tehdä hampaat irvessä. Eikä hampaat irvessä synny tulosta. Tämä työpaikka on valittu ehkä juuri siksi, että meillä saa tehdä töitä aamu- tai iltavuorossa, toimistolla tai kotona, työn tai opiskelun tai vaikka eläkerientojen ohessa. Tiedämme, että jos haluamme pitää työntekijämme tyytyväisinä, emme tingi joustavuudesta. Eikä joustavuus maksa mitään.

Toisena välittäminen. ”Välitetään, halataan, muistetaan” (avoin kommentti GPTW2015). Meillä on noin sata työntekijää, enkä tietenkään voi tuntea kaikkia. Uusia kasvoja tulee kuukausittain. Avoin ja keskusteleva kulttuuri kuitenkin auttaa tutustumaan ja tuntemaan. Kahvipöydässä käydään läpi ilot ja surut. Meillä ei ratkota vain asiakascaseja, vaan pohdimme ratkaisuja myös toinen toistemme ja vaikka yhteiskunnankin ongelmiin. Eikä välittäminenkään maksa mitään.

Kolmantena kiittäminen. ”Meillä kiittäminen on jokapäiväistä” (avoin kommentti GPTW2015). Kiitos työpäivästä, päivän panoksesta tai vaikka seurasta tuntuu kumman hyvältä. Työ tuntuu entistä tärkeämmältä ja merkityksellisemmältä. Eikä se kiitoskaan maksa mitään.

Kovin pieniä asioita, joilla taas kipusimme listoille ja vähän korkeammalle kuin viime vuonna. Pieniä asioita, jotka olisi niin helppo arjessa unohtaa, vaikkakin ovat niin kovin helppoja toteuttaa. Pieniä asioita, joista täytyy pitää huolta, että voi tehdä jotain vähän suurempaa. Ollakseen hyvä työpaikka, ei välttämättä tarvitse tehdä siis taikatemppuja. Meillekin riittää, että ei unohdeta arvojamme ihminen, rehellisyys ja tuloksellisuus.

Gainer on siis jälleen yksi Suomen parhaista työpaikoista. Käy katsomassa fiiliksiä täällä.