Tätä lausetta kuulee harvemmin lasten suusta.  Aikuinenkin useimmiten välttelee tuota ajatusta huomatessaan joutuneensa työttömyyden kurimukseen.  Itse asiassa moni heittäytyy mieluummin yhteiskunnan turvaverkkojen varaan kuin edes harkitsee kokeilevansa telemarkkinointia.

Kuitenkin toimistossamme Helsingissä kymmenet ihmiset tarttuvat joka ikinen päivä puhelimeen ja ansaitsevat elantonsa soittamalla tuntemattomille ihmisille mitä erilaisimpien kampanjoiden merkeissä. Miksi he ovat Gainerilla?  Keitä nämä ihmiset ovat? Yksinkertainen vastaus kuuluu: ihan tavallisia 20-70 -vuotiaita miehiä ja naisia mitä erilaisimmissa elämäntilanteissa.

Pertti päätti vanhemmalla iällä lukea itsensä teologiksi ja tarvitsi työn, mitä tehdä opiskelujen ohessa.  Valmistuttuaan Pertti jäi Gainerille töihin.  Vapaus valita työvuoroja, joviaalit työkaverit, mielekkäät projektit ja aikuisen ihmisen ansiotaso ovat niitä seikkoja miksi Pertin olisi niin vaikea jättää Gainer.

Heli on vapaa kirjoittaja.  Takana ovat opinnot ja maisterin paperit taskussa.  Kirjoitushommia tulee säännöllisen epäsäännöllisesti.  Useammasta lähteestä Heli oli lukenut kauhujuttuja telemarkkinoinnista ja ajatteli, että ei se oikeasti voi olla noin hirveää.  Välillä Heli tekee seitsemän tuntia myyntiä, välillä neljä, ja välillä kirjoittaa kellon ympäri.  Järjestely on täydellinen; tuntipalkka kahden kympin paremmalla puolella ja töitä voi tehdä silloin kuin parhaiten sopii.

Lassi opiskelee Hankenilla ekonomiksi.  Kaksikielisenä Lassille riittää monenlaisia projekteja.  Tutuiksi ovat tulleet Vattenfallin sähkö, Suomen Punainen Risti ja Suomen Ekonomit.  Lassi viihtyy työssään loistavasti ja tienaa samalla tuntimäärällä tuplasti sen mitä opiskelutoverit kaupan kassalla tai muissa töissä.

Tero oli liki 30 vuotta media-alan yrittäjä.  Tv- ja elokuvaväki tuli enemmän kuin tutuksi.  Yritystoiminnan loputtua Tero huomasi olevansa 55-vuotiaana boheemina vähemmän kuumaa valuuttaa työmarkkinoilla.  Eräänä päivänä Tero käveli Gainerin ovesta sisään ja jäi sille tielle.  Gainerilla kukaan ei pidä Teroa edes omituisena.

Julian opiskelee sähköfysiikkaa ja Janne valmistuu agronomiksi. Petri pyöritti omaa autoalan yritystä 16 vuotta, kunnes kyllästyi neljätoistatuntisiin työpäiviin.  Nyt työpäivä on puolta lyhyempi, mutta käteen jäävä raha suurempi.

Liki 40 erilaista tarinaa ja kohtaloa.  Kolmenkymmenen vuoden aikana tuhansia. Mikä näitä ihmisiä yhdistää?

Ennakkoluuloton asenne, halu ansaita itse oma toimeentulo ja tietenkin joviaali luonteenlaatu.

Moni asia on Gainerilla hyvin, mutta mikä on kaikkein parasta? Mainio työilmapiiri tietenkin.  Säädyllinen palkkataso totta kai.  Hyvät projektit.  Mutta jos on pakko valita yksi asia, niin ehdottomasti kahvihuone; koskaan ei voi tietää mikä puheenaihe on käsittelyssä.

Mikä on sinun tarinasi?  Voisiko puhelinmyynti toimia sinun elämäntilanteessa?