”En halua myydä. En osaa myydä. Ainakaan puhelinmyyjäksi en rupea.”

Näin ajattelee varmaan moni suomalainen. Niin minäkin ajattelin, kunnes elämä kuopaisi kovaa pohjan pois altani eli vei työpaikkani.

Ihan onnenkauppaa oli, että satuin rastittamaan erään nettikyselyruudun: ”Haluatko töihin yritykseemme?” Juu, haluan! Seuraavaksi huomasinkin jo istuvani haastattelussa miellyttävän rekrytointipäällikön kanssa, ja aloin myydä vakuutuksia. Puhelimitse.

Siitä on nyt melkein kaksi vuotta. Yllätyin monesta asiasta: firmalla oli fiksut tuotteet, joita myin mielelläni; osasin lähestyä asiakkaita ja sain vielä kelpo tulostakin melko nopeasti. Olin vallannut uuden ansainta-alueen! Hyvä minä!

Gainerille

Rohkaistuttuani halusin uusia haasteita – saman spiikin jatkuva paasaaminen tylsyttää – joten hakeuduin myös Gainerille myymään sähköä. Luurit päähän ja menoksi. Asetuin samaan riviin todellisten sähkövirtuoosien kanssa, kaverustuin nopeasti ja opin heiltä lyhyessä ajassa todella paljon. Olisin ollut status quohon Vattenfallin sähkömyyjänä ihan tyytyväinen, mutta parempaa oli luvassa: uusia projekteja! Nyt teen sähkömyynnin lisäksi hotelli- ja ravintolamarkkinointia, hankin varoja yliopistolle ja kirjoitan kolumneja tälle sivulle. Kaikesta tästä kivasta vielä maksetaan.

Älä alistu ikärasismiin

Mitä opimme tästä? Omat ennakkoluulot kannattaa nutistaa alkuunsa ja kokeilla kaikkea. Työttömyys varsinkin oman ikäluokkani, yli kuusikymppisten keskuudessa, on todellinen ongelma, jollei uskalla hakeutua myyntityöhön. Kokemus ja kontaktointikyky nousee täällä huikeaksi myyntivaltiksi! Me mitään pelkäämättömät, kaikkien kanssa toimeen tulevat täti- ja setäenergiaa pursuavat yksilöt voimme omistautua työllemme täysin ja panostaa elinkeinoelämän nostamiseen suosta.

Harvoin enää kukaan koputtaa ovellesi tai pyytää sinua käymään pienimuotoisissa myyntitilaisuuksissa, kuten ennen. Puhelin on kätevä väline: sillä saa kahdenkeskisen kontaktin, jossa voidaan rauhassa kartoittaa tilanteesi ja ehdottaa kauppaa. Oma filosofiani kieltää kuitenkin kategorisesti a) tyrkyttämisen, b) pakkomyynnin. Asiakkaalla on oltava aito halu ja tarve kauppaan. Silloin saamme aikaan tämän kuuluisan ”win-win situationin”: kumpikin hyötyy kontaktista. Siitä jää molemmille hyvä mieli, ja puhelinmyynnin huono maine paranee näin kerta kerralta. Meidän jokaisen myyjän kannattaa tykönämme muistaa, että luomme joka päivä kuvaa puhelinmyynnistä.